Duurzaam met biogas – BiogasHUB Noord Deurningen

Koeien op de boerderij in Noord Deurningen / Foto: FH Münster

Op 10 september 2020 bezocht de Task Force Warmtetransitie de BiogasHUB in Noord-Deurningen met een kleine groep geïnteresseerden. Dit is een van de verschillende biogasinstallaties die biogas leveren aan een lokaal biogasnetwerk. Naast de installatie grazen de koeien en leveren zo de basis voor het biogas: de mest.

De groep wordt verwelkomd door Willy Bruns van de Stichting Duurzaam Noord Deurningen en Jeroen Hulsbeek van de energiecoöperatie IJskoud op de Erve Kuiper boerderij.

Er is veel te zien voor fietsliefhebbers, want de lezing wordt gehouden in het Wielermuseum over de wielrenner Hennie Kuiper. En dan moet er ook nog het beste ijs van Nederland zijn in het ijscafé, dat ook direct bij de boerderij ligt.

Ondanks deze vele verschillende onderwerpen ligt de focus vandaag de dag op het biogasnetwerk, dat verschillende grootverbruikers direct voorziet van het klimaatvriendelijke biogas van de lokale fabriek en vijf andere fabrieken in de omgeving. Voor dit doel zijn de gasketels van de verbruikers aangepast aan het biogas, wat betekent dat er minder efficiënte omzetting   van het biogas tot aardgaskwaliteit nodig is.

Een Warmtevoucher van WiEfm ondersteunde de haalbaarheidsstudie voor de uitbreiding van de BiogasHUB in 2018. Het bestaande project is samen met zes boeren gerealiseerd en zal in de toekomst worden uitgebreid. Verdere aspecten van de haalbaarheidsstudie moeten worden vertaald in concrete projecten en de aansluiting van verdere plaatsen moet mogelijk worden gemaakt.

Na de presentatie werd de groep rond de boerderij gebracht en kreeg ze de gelegenheid om de stallen, de vergister en de andere technische installaties voor de reiniging en het gebruik van het biogas te bekijken. Daarna was er gelegenheid voor een uitwisseling onder het genot van een kopje koffie en een kort interview met Jeroen Hulsbeek, dat u hieronder kunt bekijken: