Waterstof als oplossing voor monumentale landgoederen?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Vollenhof.png
Landgoed Vollenhof

Landgoed Vollenhof is een oud landgoed aan de noordzijde van de Veluwe. Net als andere landgoederen en monumentale panden, staat landgoed Vollenhof voor een uitdagende verduurzamingsopgave. Wellicht biedt waterstof de uitkomst.

Het monumentale karakter van het landgoed maakt het erg lastig om te isoleren. Toepassing van lage temperatuur warmte is daarom minder goed mogelijk. In het verleden is er op het landgoed een warmtenet aangelegd. Dit warmtenet wordt gevoed door een hout gestookte installatie, die echter aan vervanging toe is. Momenteel wordt er gekeken naar alternatieven als waterstof. “Fijn om door middel van een warmtevoucher ondersteund te worden in onze zoektocht om een bijdrage te leveren aan de energietransitie”, aldus Frans van Lynden (directeur Landgoed Vollenhof).

Met behulp van de warmtevoucher zal door HyMatters worden onderzocht in hoeverre waterstof kan worden ingezet om het landgoed, bestaande uit huis Vollenhof, het koetshuis, een boerderij en omliggende landerijen, te verduurzamen in zijn warmtebehoefte.

HyMatters zal gedurende de haalbaarheidsstudie technische analyses, zoals de huidige energiesituatie, hergebruik van bestaande infrastructuur en opstellen technisch basis ontwerp van de benodigde waterstofketen, uitvoeren. Tevens, zal worden stil gestaan bij de financiële haalbaarheid van een kleinschalige waterstofoplossing voor  landgoed Vollenhof.  Het toepassen van een waterstofketen (productie, opslag, distributie en gebruik) voor een monumentaal landgoed is nieuw en innovatief.

Van Lynden kijkt uit om meer inzicht te krijgen in de technische mogelijkheden van deze off-grid oplossing. “Waterstof zou geproduceerd kunnen worden met zonnepanelen. Gekeken wordt naar oplossingen waarbij zonnepanelen in de vorm van broeibakken op een cultuurhistorisch verantwoorde wijze kunnen worden ingepast in de oude moestuin. . Door zelfvoorzienend waterstof te produceren kan het elektriciteitsnet worden ontlast.”

Landgoed Vollenhof vormt samen met een tiental landgoederen onderdeel van een samenwerkingsverband Energielandgoederen Noord-Veluwe, die sinds 2019 samenwerken op het gebied van energie, natuur en behoud cultureel erfgoed. Met veel interesse wordt er door dit samenwerkingsverband gekeken naar deze haalbaarheidsstudie en de eventuele toepassing in andere landhuizen.